pátek 6. září 2019

Z deníčku začínajícího průvodce: Pingpongová pauzička


Každý průvodce i učitel by měl žáky seznámit se školním řádem. Ostatně je to nejen naše zákonná povinnost, ale je to i logické – nelze po někom vyžadovat pravidla, s nimiž nebyl seznámen.
Tak jsem tedy vytisknul všech dvanáct stran, rozstříhal je na jednotlivé články a nechal děti po skupinkách i jednotlivcích, aby si příslušnou část přečetly, udělaly z ní výtah a svými slovy ji prezentovaly ostatním. Aby to bylo zajímavější, pokusili jsme se shrnout naše vystoupení do minuty a půl. Co si budeme povídat, nebylo lehké to v limitu stihnout, ale všem se v podstatě podařilo vyhmátnout to podstatné. Po necelé hodině práce se zvedl Vashek s dotazem, zda si nezahrajeme stolní tenis.
Cože? Uprostřed hodiny? Ty sis nevšiml, že je výuka?“ řekl by konzervativní pedagog ironicky.
Pingpong? Vlastně proč ne! Dáme si deset minut oddech, ano?“ řekl jsem já. Po jednotvárném sezení na židlích jsme si skvěle protáhli tělo a po chvíli jsme se opět vrátili k dokončení úkolu a doprezentovali zbývající části školního řádu.
A teď k tomu podstatnému. Neustále se setkávám s argumentem, že v reálném světě prostě zaměstnanec nemůže na pingpong nebo si dáchnout. Musí rubat v kuse osmičku a až pak má padla a jde domů. Ano, u těch méně chytrých zaměstnavatelů to tak jistě chodí. Myslí si, že takto je to efektivní. Ale není. Zaměstnanec sice pracuje kontinuálně, ale nekvalitně. Efektivita klesá. Podobně by dopadlo osvojení školního řádu, kdybych ho půl hodiny předčítal z papíru. Mozek by prostě po chvíli přepnul do mikrospánku.
Chytřejší zaměstnavatelé zjistili, že chtějí-li efektivitu, malé rozptýlení během pracovní doby dokáže pracovní výkon podstatně zvýšit. Korporace jako Google či Yahoo (kde by si nejeden představil nelidské vykořisťování) nechávají své zaměstnance po obědě spát a třeba v pražské JetBrains mají stolní fotbálek. Je jasné, že řada benefitů a lákadel byla zavedena kvůli nedostatku zaměstnanců v době ekonomického růstu, nicméně nyní se tak jako tak ukazuje, že štastný, odpočatý a svobodný člověk pracuje mnohem lépe, než člověk vyčerpaný a zdeptaný. Proč by to ve škole mělo být jinak?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Z deníčku pokročilého průvodce: Proč se nám to podělalo?

Jestli existuje nějaký předmět, který obcházím velkým obloukem, pak je to fyzika. Tuny vzorečků a konstant bez přesahu do reálného života ve...